ASSOS
Assos Behramkale Gezisi, Balıkesir Edremit ilçesinden başlayan gezimizin ikinci etabını oluşturuyor. Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü bir liman kenti olan Assos Antik kenti üzerinde yer almakta. Antik kent çevresinde yer alan Behramkale köyü güzel bir hafta sonu gezisi için en güzel noktalardan biri. Assos Kuzey ege bölgesinde yer alan en önemli antik kentlerden biri. Taş yolundan antik kente çıkarken geçmiş günlerdeki Assos’u düşünmemek elde değil. Assos sadece antik kenti ile değil eski dokusunu kaybetmeyen köy yapıları ve çevresi ile de gezmekten keyif alacağınız bir yer.
ULAŞIM
Aleksandria Troas Antik kentinden Tavaklı üzerinden 60 km’lik mesafeyi 1 saatten biraz fazla sürede ulaşıyoruz. Ayvacık üzerinden gitmek isteyenler için oldukça fazla dönemeçleri olan Ayvacık – Behramkale yolu yaklaşık 17 km. Assos’a gidiş; İstanbul’dan yaklaşık 400 km Ankara’ya 700 km İzmir’e 250, Bursa’ya ise yaklaşık 300 km mesafede.
Geçmişte Troas olarak adlandırılmış bölgede en önemli uğrak noktası olan Behramkale eşsiz bir tarih mirası.
YAŞAM
Assos Gezimiz sırasında Behramkale ve çevresinin dinlenmek ve eğlenmek için ideal bir tatil yeri olduğunu görebilirsiniz. Behramkale eski tarihi ve doğal yapısı bozulmamış köy içi yapılaşması ile oldukça özgün bir görünüme sahip. . Kaleye çıkarken taş yol üzerinde pek çok satış yapan tezgahların çoğu Behram köyünden. Köy halkının başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Yoğun turist ilgisi nedeniyle açılan tezgahlardan da ek bir gelir elde ediyorlar. Ayrıca bölge konaklama açısından sezonun tamamında doluluk oranı en yüksek yerler arasında.
KONAKLAMA
Assos konaklama açısından oldukça fazla alternatife sahip bir bölge. Yıl boyu fiyatların yüksek olduğu bölgede pek çok butik otel işletmesi mevcut. Ancak sunulan hizmet fiyat ölçüsü iyi değerlendirildiğinde bildiğiniz otellerde kalmanız avantaj olabilir. Yıldızlı otellerde zengin bir kahvaltı ile alacağınız hizmet yerine zeytinlik içinde taş evlerden birinde geçireceğiniz gece için aynı ücret söz konusu olabiliyor. Bayram dönemlerinde ise fiyatları daha uygun bölgeleri fiyat nedeni ile tercih etmek isteyebilirsiniz.
Başlıca Oteller ise Eden Beach, Kervansaray, Assos Terrace, Behram Otel, Biber Evi, eden Gardens, Grand Assos Otel, İmbat Motel ve Troas Motel alternatifler arasında. Tüm bu oteller bir yana sıra dışı bir mekan arayanlar için ise Assos Alarga bizim buradaki konaklamalarda en beğendiğimiz otel oldu.
YEMEK
Eğer aldığınız konaklama tam pansiyon değilse yemek için farklı alternatif bulmak bazen zor olabiliyor. Mantı evleri, küçük lokantaların dışında balık yiyebileceğiniz pek çok alternatif bulmak da mümkün. Ancak burada yapılması gereken en doğru ve ekonomik çözüm iyi bir otele tam pansiyon olarak ve uygun fiyata gelmek.
ASSOS ve ÇEVRESİ GEZİLECEK YERLER
ASSOS ANTİK KENTİ
Anadolu ören yerleri içinde DOR düzenine sahip antik kentlerin en güzellerinden biri Assos Midilli Adası karşısında andezit taşı kaplı 228 metre rakımlı tepede kurulu. Arkeologların verdiği buluntu tarihleri resmi olmamakla beraber M.Ö. 3000 dolaylarında burada yaşamın izleri olduğu yönünde. Homeros ilk ahalisinin Leleg halkı olarak bildirdiği kente önceleri Pedasos deniliyormuş. Lesbos (günümüzde Midilli deniliyor) adasından gelen bir grubun (Methymnalılar ve Aioller ) kurduğu kent, M.Ö. 6. yüzyılda Lydia sonrasında M.Ö. 545 yılında ise Pers satraplığı altında yaşamış. M.Ö. 365 yılı ise Pers işgali altında bulunan Assos Frigya Satrabının ayaklanması üzerine Pers Kralılının ayaklanmayı bastırmak için yaptığı savaşa da tanıklık ediyor. Kentin zenginlerinden biri olan Eubulos Anadolu’daki hakimiyet kargaşasını kullanarak burada krallık ilan etti. Enteresan biçimde Kölesi onu öldürdü ve yerine krallığın başına geçti. Köle Hermaios arkadaşı Aristo’yu yanına çağırarak burada bir felsefe okulu açmasını istedi. Aristo denileni yaptı ve burada 3 yıl hocalık yaptı.
Dor düzenindeki Athena tapınağı Anadolu’daki ilk örneklerinden olduğu biliniyor. Assos’taki Athena tapınağının M.Ö. 6. yüzyılda yapıldığı biliniyor. üç basamaklı geleneksel dikdörtgen kaide üzerine kısa kenarda 6 uzun kenarda 13 sütun yer almaktaydı. Yapının bölümleri Behramkale kazı evi, Boston Fine Arts müzesinde ve İstanbul Arkeoloji Müzesinde yer almaktadır. Antik tapınağın yarısından fazlası bugün ortada yok. Nedeni İse 2. Mahmut döneminde bir arkeoloğa hediye olarak verilen bir kısmının yanı sıra. 1881 yılında yapılan kazılarda Amerikalı heyet 3 ün birini alırken ikisini Osmanlı devletine bıraktılar. Bugün kalanlarla avunmak da bize kaldı.
Anadolu tarihi sürekli savaşlara sahne olduğundan Assos sonraki dönemlerde İskender, Roma ve Bizans, Anadolu Seçuklu Devleti ve Osmanlı’yı günümüz Türkiye’sine kadar pek çok kez el değiştirmiş. Türkiye’nin tarihi miras listesinde para basan Turistik önemli bir noktası haline gelmiş Assos.
ASSOS ANTİK KENTİ
Ören Yeri müzeden çıkarken hemen sağımızda bir cami dikkatimizi çekiyor. Neyse ki tapınağın bazı taşları bu camide kullanılmak sureti ile ülkemizde kalmış. Cami Alçı mihrap özelliği ve küçük de olsa dış cemaat alanı ile oldukça güzel bir yapıya sahip. Ayrıca Son Cemaat yeri Bizans ganimetleri ile yapılmış Hüdavendigar Cami 14.yüzyıl Osmanlı ilk dönemine ait eserlerden olması nedeniyle mimari olarak da çok önemli bir yere sahip.
Camiden sonra taşlık yol ve taş evler arasında aşağı doğru inmeye devam ediyoruz. Öylesine güzel ki bu yolda yürümek sağlı sollu esnafların satış yaptığı dükkanların arasından kalabalık bu yolda yürüyüş yapmak bize Behram köyünü daha da sevdiriyor sanki.
Assos Behramkale Haritada Yeri
Babakale Ayvacık yazısını görmek için tıklayınız!