SÖĞÜT’ÜN TARİHÇESİ
Ertuğrul gazi ; Kuruluş ve Kurtuluş’a beşiklik yapan Söğüt’ün tarihi milattan öncesinde başlar.Bilinen ilk ismi İtea‘dır. Bizans (Doğu Roma İmparatorluğu) döneminde Thebasion veya Sebasion olarak adlandırılmıştır. Miladi 796-797 tarihlerinde Harun Reşid döneminde müslümanların eline geçen bölge Beldet üs Safsaf ve Hıtta-i Bid olarak isimlendirilmiştir. Safsaf ve Bid kelimelerinin Söğüt anlamına geldiği belirtilir. Türklerin bu yöreye gelişi ile beraber buraya Söğüt ismi verilmiştir. Anadolu Selçuklu Döneminde Uç beyliği olarak bu bölgeye 13.yy’da Kayı Boyu yerleşmiştir. Bursa’nın Orhangazi tarafından fethine kadar beyliğin merkezi halindedir. 1921 ve 1922 yıllarında Yunan işgali sırasında tamamen yıkılmıştır. Eskiye ait pek çok izi silinen Söğüt’te Cumhuriyet’in ilanı ile beraber tekrar imar çalışmaları yapılmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında Söğüt’ün düşman işgalinden kurtuluşu, ikinci haftasında ise köklerimizin yeşerdiği ve ömrünü mücadeleye adayan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt şenlikleri düzenlenmektedir.
ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ
1281-1285 yılları arasında oğlu Osman Bey tarafından yapılan ve açık mezar olarak yapılan mezarı bugün çift bölüm halinde ve üstü kapalıdır. Çelebi Sultan Mehmet döneminde üzeri kapatılmıştır. III. Mustafa 1757 tarihinde türbenin onarımını yaptırmıştır. Sultan II: Abdulhamit Han 1886 yılında bugün halen ayakta olan Türbe binasını yaptırmıştır. Türbe girişinin yanlarına birer çeşme yapılmıştır. Türbe en son 1986 yılında aslına uygun biçimde ve benzer bir teknikle aslına uygun olarak onarılmıştır.
Bahçe içerisinde Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun, oğlu Savcı Beyin mezarı bulunmaktadır. Ayrıca Osman Bey Bursa Tophane’ye mezarının gömülmesi vasiyet ettiği için, Bursa fetih edilene dek burada geçici bir mezar olarak 1324 tarihinde babası Ertuğrul Gazi’nin yanına defnedilmiştir. Osman beyin naaşı 1326 yılında Bursa’nın Fethi ile bugün oğlu Orhan Gazi‘nin de mezarının olduğu Tophane’deki türbesine taşınmıştır.
Ertuğrul Gazi Türbesi
Türbenin bulunduğu alanda Ertuğrul Gazi, kardeşi Dündar Beyin oğlu Gündüz Bey’in dost ve silah arkadaşlarından Akçakoca, Konur Alp, Aykut Alp, Samsa Çavuş, Kara Mürsel, Abdurrahman Gazi, Emir Ali, Ak Timur, Aydoğdu Bey, Pazarlı bey, Saltuk Alp, Hamit Bey, Çoban Bey, Melik Bey, Sarı Batı Beylerin makam kabirleri de yer almaktadır. Anadolu’nun uç beyliği için canlarını bu yola koyan pek çok şanlı bey savaşlarda omuz omuza oldukları gibi mezarları da birbirine yakındır.
Ayrıca Ertuğrul Gazi’yi anma törenlerinde pilav pişirilen bir de aş evi türbe yakınlarında yer almaktadır.
Söğüt ve çevresinde Çelebi Sultan Mehmet Camii (Çarşı Camii), Dursun Fakıh Türbesi (Osman Bey’in bacanağı aynı zamanda Devletin bağımsızlığı anlamına gelen ilk hutbeyi okuyan ve Osmanlı Devletinin ilk kadısıdır. ), Ertuğrul Gazi Mescidi (Kuyulu Mescid olarak da bilinen mescidin Ertuğrul Gazi tarafından yaptırıldığı söylenmektedir ve mescidin içerisinde kuyu bulunmaktadır.), Hamidiye Camii 1903-1905 (Sultan Abdulhamid Han tarafından yaptırılan mescid çifte minareye sahiptir.), Hamidiye İdadisi 1903-1905 yine cami ile beraber yapılmıştır. Yine çevrede Kurtuluş savaşı döneminde sargı yeri olarak kullanılan ve bugün Etnografya Müzesi olarak hizmet veren bina aslına uygun olarak 1990 yılında yangından sonra tekrar yapılarak hizmete sunulmuştur.
TÜRK BÜYÜKLERİ PLATFORMU
1987 yılında Türk büyüklerine bir saygı ve anıt olması esası ile yapılmıştır.
Ertuğrul Gazi hakkında çok detaylı bilgiler günümüze ulaşmış olmasa da bizlere kadar gelen bilgiler doğrultusunda hayatını mücadele ile geçirmiş. Anadolu’ya kapıları açan Savaşçı komutan Alp Arslan’ın mirası doğrultusunda bölgesel beylik düzeni ile Doğu Roma’ya karşı pek çok mücadele içerisinde yer almıştır. Aynı zamanda uç beyliği olmanın verdiği zorluk onun için bir onur haline gelmiş, pek çok komutanın aksine bir Alparslan gibi bir İskender gibi Anadolu’daki tüm savaşlarda en öndeki kılıcı tutan kişi olmuştur.
Ondaki bu yürekli duruş yanındakileri de etkilemiş savaşlarda düşmanın üzerine koşan bu komutanın yanında gururla ve korkusuzca savaşmışlardır. Oğullarını da kendisi gibi yetiştirmiş ve onlara gerek komutan gerekse devlet adamı olarak örnek olmuştur. Ertuğrul Gazi’nin en büyük miraslarından biri de birlikte omuz verdiği silah arkadaşlarını daima fikren ve bedenen yakın tutmuştur. Bilecik Söğüt Mezar Yeri Harita üzerinde görmek için tıklayınız!