kategori Arşivi: Türkiye Mağara ve Obrukları

AYVA Köyü Bursa İli, Nilüfer İlçesine bağlı 30 hanelik bir köydür.

Düden Şelalesi Düdenbaşı  Antalya merkezde yakınlarında yer alır. Şelalenin olduğu yeri

Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası Karabük Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası ; Türkiye’nin

Türkiye’nin belkide nadir insan yerleşiminden uzak kalmış yerlerinden biridir Dilek Yarımadası.

Yedi Uyurlar Mağarası , Efes Antik kenti ile Meryem Ana Yolu

YERİ KONUMU

Bursa Eskişehir Kara yolu üzerinde İnegöl’e 27 km Bursa’ya yaklaşık 72 km mesafede olan Oylat Uludağ’ın doğu ucundaki ormanlarının içinde yer almaktadır. 840 metrelik rakımda bulunan Oylat sıcak kaplıca suları ile oldukça meşhur Saadet Köyüne yakın bir konumda yer almaktadır.

TARİHÇE

Eski Roma döneminde kullanıldığı bilinen ancak antik araştırma yapılmayan bölgede eski evlerde yer alan Roma Bizans tarzı taşlar bölgenin yeni olmadığı konusunda izler taşımaktadır. Eski dönemlerde hamamların daha sık kullanıldığı düşünüldüğünde yapılacak tarihi bir araştırma bölge konusunda ayrıntılı bilgiler sunabilir.

2 binli yıllara kadar orman zengini bölge günümüzde çevrede yerleşim ve bahçelerin artışı gözle görülür derecede artmıştır. 41 Santigrat derece su sıcaklığına sahip Oylat Kaplıca suyunun Katyon ve Anyon zenginliği oldukça iyidir. Kaplıcaların Tıbbi tedavi amaçlı kullanıldığı bölgede otel ve konaklama fiyatları konusunda önceden bilgi alarak gitmenizde fayda var.

GEZİ NOTLARI

Bursa’dan Oylat’a 1 saat gibi bir sürede ulaşıyoruz. Kahvaltıdan hemen sonra orman içi doğa yürüyüşü için köprünün karşısından vadi içine doğru patika yolu takip ediyoruz. Orman içi yürüyüş oldukça keyifli sık ormanın sabah sisinden sonra ıslanan yaprakları etrafa oldukça güzel kokular bırakıyor. Oylat şelalesi ile sonlandırdığımız yürüyüş sonrasında köy merkezinde dinlenip yemek de yiyebileceğiniz lokanta da mevcut.

OYLAT MAĞARASI

Ayvaini mağarası kadar büyük olmasa da Bursa’nın ikinci büyük mağarası Oylat.  Soğuk mağara havası oldukça yüksek bir neme sahip ve merdivenleri hızlıca çıkmak pek de mümkün olmuyor. Mağaranın tavanca geniş bu bölümünde kenarlarda yer alan sarkıt ve dikitleri görmek mümkün. Damlataş havuzlarına damlayan sular mağaranın aktif olduğunun bir göstergesi. İkinci bölümü daha ilgi çekici olan ve Dim mağarasından veya Mencilis mağarasından farklı olarak çok geniş bir tavan açıklığı mevcut. Bir dağın veya tepenin içi tamamen boşalmış gibi bir görünümü var. Belkide milyonlarca yıl boyunca meydana gelen bu oluşum gerçek bir doğa harikası. İçerideki yoğun su buharı zaman zaman sis derecesinde görüşü azaltıyor. Astım hastaları için neden mağaraları önerdiklerini anlamak mümkün.

Sıcaklık 14-18 Santigrat derece olan mağaranın sıcaklığı yaz kış çok fazla değişmiyor. Toplam uzunluğu 700 metre olsa da çok hızlı biçimde bitiremeyeceğiniz ve sizi hayrette bırakacak yükseklikte galerilere sahip mağarada sağlık için 1 saate yakın bir süre kalmayı başarıyoruz.

 

 

 

 

6/6