Türkiye’nin belkide nadir insan yerleşiminden uzak kalmış yerlerinden biridir Dilek Yarımadası. Milli Park Kuşadası ve Söke ilçe sınırları içerisinde. Milli Park tabelasını geçince yeşil bir orman ve masmavi bir deniz.
NASIL GİDİLİR
Kuşadası Söke yolunu takip ettiğinizde 9. km de Davutlar yer alır. Güzel Çamlı ayrımından yarımadanın kuzey tarafına ulaşabilirsiniz. Milli Park Kuşadası’na 27, Söke’ye ise 34 km uzaklıkta yer alıyor. Park içinde konaklama imkanı olmasa da Güzel Çamlı’da bir kaç konaklama noktası bulabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLERİ
Kanyonları, vadileri ve plajları ile dokunulmamış tabiatı insanları buraya çekiyor. İlginç olan Dilek yarımadasının yüksek sıra dağının kuzey yamacı yemyeşil, güney yamacı ise daha taşlık ve bozkırdır. Güzelçamlı’dan girdiğimiz Milli Park’ta orman ve plajın iç içe olduğu alanlarda piknik yapmak ve denize girmek mümkün. Milli parkın hemen girişinde Zeus mağarası da yer alıyor. Mağara yaklaşık 40 metre uzunluğunda. Önceki zamanlarda daha derine gittiği ve kapandığı söyleniyor.
Doğa yürüyüşü yapanlar için bilinen ilk nokta Oluk Kanyonu. Dağın en güzel kanyonlarından olan bu rota yaklaşık 4km uzunluğunda.
ZEUS MAĞARASI
Milli Park’a girdiğinizde ilk olarak karşımıza Zeus Mağarası çıkıyor. Mağaranın giriş bölümünde sağ ve sol tarafta yer alan ağaçlarda dilek olarak dallara bağlanmış paçavralar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Mağaranın girişinden itibaren soğuk bir serinlik yazın sıcağında bile yüzünüze vuruyor. Turkuaz renkteki suyun denizin tuzlu suyu ve tatlı suyun karışmasından olduğu söyleniyor. Su oldukça soğuk, kar suları ile besleyen bir kaynak olduğu belli. Zeus mağarası adının nereden geldiği pek de kesin olmamakla birlikte Ege’de kardeşi Poseidon’la araları açık olduğu zamanlarda Zeus’un burada bulunduğu söylentileri dolaşıyor. Kimilerine göre ise Zeus parayı pulu altını bu mağaraya saklayıp girişini de kapatmış.
KOY VE PLAJLARI
İçmeler Plajı girişe 1km, Aydınlık Plajı 5km, Kavaklı Burnu plajı(Plaj uzunluğu 1km) ise 8 km mesafededir ve bu plajlara Kuşadası ve Söke’den minibüs bulunmakta. Aracınız ile girişe 10 km uzaktaki Karasu plajına da gitmeniz mümkün.
Sol tarafı nefis çam ormanları sağ tarafı ise güzel Ege denizi yer alan yolumuza devam edip İçmeler Koyunu, Aydınlık Koyu’nu ve Kavaklı burnunu geçerek Kavaklı Burun Koyuna geliyoruz.Tarla Tepe ve Kavacık Tepe arasında yer alan koy bizim dinlenme noktamız. Doğa yürüyüşü yapan bir grup orman içi yürüyüşü için orman içine girerken biz de denizin tadını çıkarıyoruz.
KARASU KOYU
Dilek Yarımadası Ege’nin son kalmış hazinesi. Dilek yarımadasına gelirken etrafından tam dönüş yaparak Eski Doğanbey köyünde konaklamayı düşünüyorduk. Karayolu ile gelinecek son nokta Karasu Koyu. Zeytin Burnundan devam edip Dip Burun’a kadar giderek görmek yürüyüş gerektiriyor.
KANYONLARI DERELERİ VE TEPELERİ
Olukdere Kanyonu, Katıroğlu Deresi, mersinli Deresi, Çandallı deresi, Horoz dere,
En yüksek noktası MYKALE DİLEK DAĞI(TEPESİ) Dayıoğlu tepe, Deve Boynu tepe, İlyasağa, Koyunlu, Katıroğlu, Çam, Kartal, Horoz, Tepeleri ve Tekerlekçam Tepe, Halimin Tepe ve Pınar Tepe vs…
DİLEK YARIMADASI ANTİK VE TARİHİ YERLER
Panionion, Thebeai Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Hagios Antonius Antik Kenti, Aya Yorgi Kilisesi, Aziz Nikolas kilisesi, Eski Doğanbey, Fındık Kale, Kurşunlu Manastırı…
HAYVAN VARLIĞI
Ege Denizinde yer alan tüm balık türleri görülmüştür. Amfibik ve karasal 5 farklı çeşit Kaplumabağası önceki dönemlerde listelenmiştir. Karada domuz sürüleri çok sayıdadır. Ayrıca karakulak, vaşak, çakal, sırtlan bulunmaktadır. Milli Parkın sembol hayvanı olan Akdeniz Foku’da Dilek yarımadasında yer almaktadır. 10 kertenkele, 14 yılan, 97 kuş çeşidini barındırır. Park içinde bol sayıda kartal görebilirsiniz. Büyük Menderes Deltası ile birlikte ele alındığında bu alanda, 250 kuş türü yaşamakta ve bunun 70’i burada üremektedir. Bu kuş türleri, flamingolar (phoenicopterus roseus), akkuyruklu kartal (haliaeetus albicilla), tepeli pelikan (pelecanus crispus), küçük kerkenez (falco naumanni), küçük akbalıkçıldır (egretta gazette). Nesli tehdit sınırında olan kuş türleridir. Tavşanlar, kertenkele ve yılanlar türünün birer örneğidir.
BİTKİ VARLIĞI
Dilek yarımadası; 95 familyaya ait tür, alt tür düzeyinde toplam 804 adet bitki türü vardır. Hatırı sayılır bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. (Durmuşkahya, 2000:26). Dünyada sadece burada bulunan altı adet endemik bitki bulunur. Ülkemizde sadece burada bulunan 18 adet endemik bitki türü de milli parkın florasına dahildir.
Milli park bünyesinde maki florasının hemen hemen bütün türleri bulunur. En gelişmiş ve en sağlıklı örnekleriyle varlıklarını sürdürmektedir. Yine Dilek yarımadası, Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu kestanesinin en güneye indiği, ülkemizde birkaç yerde bulunan kartopunun(viburnum tinus), finike ardıcının (juniperus phoenicia), melez pırnal meşesinin(quercus ilex coccifera) ve dallı servinin (cupressus sempervirens horizontalis) küçük orman topluluklarını meydana getirerek yerleştiği tek yerdir.(Hayvan ve Bitki Varlığına ilişkin veriler Alıntıdır; (Doç. Dr. Ünsal BEKDEMİR*) (İbrahim SEZER*)
TURİSTİK ZENGİNLİĞİMİZ
Dilek Yarımadası Bursa Uludağ gibi mükemmel eşsiz bir Flora ve Faunaya sahiptir. Dilek Yarımadası’nın çevresinde 40’tan fazla Antik kent var. Bu muhteşem doğa Batı Anadolu’da en önemli yeşil varlığıdır. Turistik tesislerin doğayı bozmadan yapılması önemlidir. Dünyanın pek çok yerinden turist tarihi ve doğal güzelliği görmeye gelir.