TLOS ÖREN YERİ
Tlos Antik Kenti, eski adı ile Düver. Anadolu’da her bir adım eski bir kent eski bir yaşam öyküsü. Tepe bir noktada yer alan bu ören yerinden aşağılara doğru bakmak oldukça keyifli. Lykia yazıtlarında kentin ismi Tlawa olarak geçmekte. Tlos gezimiz için bir gün ayırdık.
ULAŞIM
Fethiye’den Çatallar’a ayrılan ve Düver( Düğer) köyüne yol 35 km’dir. Saklıkent yolundan ayrılan yol, Likya’nın en geniş topraklarını oluşturan Eşen çayının aktığı vadinin üstünde yükselir.
ÖREN YERİ
AKROPOL – NEKROPOL – KALE
Geziye kaya mezarlarının olduğu yamacın doğu bölümüne tırmanarak başladık. Burada yer alan kaya mezarları tipik Likya yapılarının eşsiz birer örneğidir. Mezarların üstünde Türk bayraklı kale oldukça güzel görünüyor. Akropole çıkan yamaçlarda ve çevresinde görülen kalıntılar tipik Likya örneklerine benziyor. Tlos’un eşsiz dönemlerinin tanığı olan kaya mezarlarıdır. Çünkü bunlardan biri Likya’lı kahramandan adını alan Bellerophontes mezarıdır. Mezarda Bellerophontes’in kanatlı at Pegasos’a binmiş olarak gösterilmiştir.
AKROPOL
Akropol’de yer alan konut yapılar yöreyi kontrol altında tutan Osmanlı’ya bağlı beylere ilişkin bulunmuştur. Spratt’ın 1842 yılında Kale’de ağırlandığı notu da bunu destekler. Kayalara oyulmuş mezarların hemen sonrasında Kale yapısını görmekteyiz. Hemen ardındaki Akropol oturup saatlerce etrafı seyredeceğiniz mükemmel bir teras gibi. Akropole ait belirgin izler için batı yamacını dolaşmalısınız.
TARİH
Tlos’un tarihi oldukça eski. Lykia yazıtlarında orjinal adı Tlawa’dır. Hitit yazıtlarında kentin adı geçiyor. Bu yazıtlarda Lukka kenti Dalawa veya Talawa olarak geçmekte.
Tlos Likya birliğinde oy kullanma hakkına sahip 6 kentten biri. Yazıtlarda vatandaşların “Demos” lara bölündüğünden bahseder. Adı bilinen 3 demos şöyledir. Bellerophon (Çıralı Yanartaş’ta tekrar bahsi geçmişti görmek için tıklayınız), Iobathes ve Sarpedon.
Tlos Antik Kenti Likya’nın gözcü konumdaki kentiydi. Çünkü iki yöne de hakim bir tepede yer alıyor.
Burada bir diğer ayrıntı Tlos’un adından da anlaşıldığı üzere Anadolu kökenli bir kent olduğudur. Tlos’un kayıtlara geçen ilk keşfi Spratt’ın gelmesinden 4 yıl öncedir. Çünkü burayı bulan Sir Charles Fellows’tur. Sonrasında Spratt kente en kısa sürede gelmiş ve muhteşem konumunu görünce hayranlığını gizlemeden “Lykia’da büyük bir kent kurulması için bundan daha mükemmel bir yerin seçilemeyeceğini” söylemiştir.
AGORA
Akropol ile doğudaki sırt arasında yer alan düzlükte Agora ve Stadion’un dışında yer alan yapıların pek çoğu roma dönem eseridir. Surların geç dönem ilavelerinde Lahit parçaları yer alır. Tlos Antik Kenti derinlerde eski dönem kalıntılarını taşır. Düzlükte ise işlevi henüz anlaşılmamış dikdörtgen taş alan mevcuttur. Altta yer alan resim bu taş alanı net olarak göstermektedir.
TLOS KAZILARINDA SON DURUM
Tlos Antik Kenti’nin bulunduğu alan oldukça geniş. Uydu görüntülerinde tarlaların altında kentin kalıntılarını inceleyebilirsiniz. Tlos Antik Kenti kazılarında yeni ortaya çıkan bulguların çoğu Likya ve Roma dönemine ait. Bölgede Pers Satraplığı dönemine ait izler de her geçen gün ortaya çıkmaktadır. Karanlık Pers dönemini aydınlatmak için önemli keşifler. Burası definecilerin verdikleri zararlardan korunabilirse kim bilir neler ortaya çıkacak.
Peki Tlos Antik Kenti Haritada nerede yer alıyor. Earth Google üzerinde Tlos’u görmek için tıklayın!