Uzungöl, Trabzon ilimizde yer alan Türkiye’nin en gözde yayla turizminin yapıldığı bir zamanlar manzarası ile ülke tanıtımlarında afişleri yapılan doğa harikası bir göl ve orman varlığı. Şimdilerde imar yasasına yenik düşmüş olsa da sahip olduğu doğa ve manzara ile uzun yıllar boyunca fotoğrafçılar ve turistler için vazgeçilmez bir yer oldu Uzungöl’ümüz.
NASIL GİDİLİR
Uzungöl’e gitmek için Trabzon’a geldikten sonra Çaykara yönünde devam ederek gidebilirsiniz. Neredeyse yemyeşil bir yolculuk ve virajlı yolları biraz olsun uzun gelse de sonunda ulaşınca buna deydi diyebileceksiniz. Eğer Karadeniz’i geziyorsanız en güzeli elbette aracınız ile dolaşmanızdır. Ancak kendi aracınız ile gelmediyseniz ulaşım o kadar da zor değil. Trabzon merkezden Çaykara Uzungöl’e giden çok fazla minibüs bulmak mümkün. İyi bir pazarlık ile taksi tutarak da buraya gelebilir, günübirlik veya konaklama şeklinde ziyaretinizi yapabilirsiniz. Uzungöl’ün yerleşim yerine gelmek için Trabzon’dan ulaşım, Çaykara’ya kadar 76 km ve sonrasında 19 km’lik yol ile sağlanmaktadır. Çaykara’dan kış ayında gidecekler yanlarına zincir almadan yola çıkmamaları önemlidir.

UZUNGÖL’ÜN ÖZELLİKLERİ
UZUNGÖL’DE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Trabzon
Nüfusu : 2.772 (2009) Şimdilerde yaklaşık 10 bin civarında
Alanı : 149,12 km2
07.01.2004 tarih ve 2003/6692 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Gölün Oluşumu
Uzungöl’ün yamaçlardan düşen kayaçların Haldizen deresinin önüne bir set oluşturması ile meydana gelmiştir. Kışın kar ve yılın büyük bölümünde yağış almaktadır. Gölün asıl kaynağı daha geride yer alan ve Bayburt Rize sınırını da oluşturan Arpagözü vadisi, Demirkapı vadisi ve Şekersu yaylalarından kar suyunun erimesi sayesindedir. Yeşil Karadeniz’in en çok su alan bölgelerinden biridir ve havası ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Bölgede turizmin büyük getirisi sayesinde ve imar yasasında yapılan değişiklik nedenli pek çok orman ve dağlık arazi tapulandırılmıştır.
Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi, Yaban hayatı bakımından dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır. Bölgede; 125 alt tür 68 varyete olmak üzere 311 cinse ait 658 bitki taksonu, 90 memeli türü, 8 amfibi (iki yaşamlı) türü, 7 sürüngen türü, 250 kuş türü bulunmaktadır. Bitki türlerinden 41 tanesi endemiktir. Ayrıca Uzungöl çuha çiçeği (Primula x uzungolensis) ilk kez bölge içerisinde tespit edilmiştir.


Uzungöl Neden Özel Çevre Koruma Bölgesi
Trabzon ili, Çaykara ilçesi 1 belde 3 köyden oluşmaktadır. Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1090 m yüksekliktedir. Dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuştur. göl, “Uzungöl“ olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “Şerah“ köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir.
Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır.
Haldizen Deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ile çekici bir peyzaj sergiler.
Gölün su sathı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak cüzi farklıdır. Boyu 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarındadır. Gölde alabalık yaşamaktadır.
Bu alanlarda yer alması düşünülen konaklama tesislerinin göl ve civarını günübirlik aktiviteler için yoğun şekilde kullanmak isteyecekleri muhakkaktır. Turizm Merkezi olarak gelişmesinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için göl çevresindeki yapılaşmanın kesinlikle kontrol altında olmalıdır. Gölün Çaykara yönünden girişi bugünden büyük yapılarla (cami ve okul) kapalı. Güneydoğu tarafında ise yapılaşma hızla artmaktadır.
Haritada Uzungöl’ü görmek için tıklayın!
KONAKLAMA
UZUNGÖL’DE NE YAPILIR
Uzungöl’de kısa ve uzun süreli konaklama için pek çok ziyaretçi alır. Uzun süreli kalanlar için pek çok yapılacak aktivite mevcuttur. Doğa yürüyüşleri, Yaylalara kısa turlar, yöresel lezzetlere ait tadımlar gerçekleştirilebilir. Çadır ile kamp olanakları hakkında detaylı bilgi edinilememiştir. Trabzon Uzungöl hava durumu kontrolü yaparak daha keyifli bir Uzungöl gezisi planlayabilirsiniz.