NASIL GİDİLİR
İvriz Hitit Heykeli Konya-Karaman-Pozantı yolu üzerinde yeralan Ereğli(Herakleia/Kybistra) ilçesinden güneye 15 km mesafede yer alır. İvriz barajına komşu köyün Güney ucundaki Ambar Deresi adlı Kaya yarığı içinden gelen su, yörede binlerce yıldır akan önemli bir su kaynağıdır ve İvriz barajını beslemektedir.
Anıt, Konya’nın Ereğli ilçesine yaklaşık olarak 11 km uzaklıktaki İvriz Köyü sınırlarındadır. Genişçe bir su kaynağının üzerinde kayalığın dik yüzeyi üzerine oyulmuş olan rölyef 450 cm yüksekliğinde ve 250 cm genişliğindedir.
HİTİT MİRASI RÖLYEF ANIT
Türkiye tarihi için en önemli antik anıtı olarak değerlendirilmektedir. Tuwana adındaki ülkenin kralı olan Warpalawas veya Wapalawa’yı ve Tanrı Tarhunzas’ı göstermektedir. Tuwana Kralı Warpalawas sol elinde buğday başakları sağ elinde üzüm salkımları olan bir dalı tutan tanrı Tarhunza’ya tapınndığı bir an temsil edilmiştir. Tarhunza’nın başındaki boynuzlu başlık ilahi gücü temsil etmektedir. Tarhunza kabartmasından daha küçük olan kral kabartması tanrısı karşısında özenle işlenmiş giysisi ile ona sunak ve tapınma yapmaktadır. Kral üstündeki giysi sırtında güzel bir pelerin ve pelerini tutan Frig işi bir çengelli iğne yer almaktadır. Verdiği hediyelerle henüz çözülmeyen bir nedenle şükranlarını sunan kralın karşısındaki tanrı ise özel işlemlerle dolu bir kabartmanın ön planındadır. Kralın ve tanrının saç ve giyim stilleri Suriye bölgesindeki Arami kültürünün sitilizasyonuna sahiptir. Ancak bu onların Arami olduklarından ziyade Hititlerin sınır ülkesi olarak kurdukları Tuwana gibi krallıkların Arami kültüründen etkilendiklerini ortaya koyar.
Gülek boğazını aşarak gelen bu Arami etkisi en iyi olarak İvriz anıtlarında görülür. İvriz Hitit Heykeli betimlemesinde olduğu gibi Kralın adı Bor ve Bulgarmaden anıtlarında da geçmektedir ve bu diğer yandan Kralın döneminde etkili ve saygın biri olduğunun da kanıtıdır.
Tuwana Kralı Warpalawa Asur dönemi kaynaklarında Urballa olarak anılmıştır. Bu kaynaklardan anlaşılana göre Kral M.Ö. 738-710 yılları arasında hüküm sürmüş ve yapılan incelemeler anıtın M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahminini güçlendirir.
Tarhunza önünde Luwice yazılmış hiyeroglifte Bu Warpalawas’ın Tarhunzası’dır, ben küçük bir çocukken bu asma fidanlarını diktim. Tanrı Tarhunzas onları korudu ve bereket verdi. Şimdi bu asmalar üzüm veriyor şeklinde yorumlanmıştır. Ancak gerçekte ne yazdığı çok daha detaylı incelendiğinde farklı yorumlar ortaya çıkacaktır. Kabartma altında ayrıca bir hiyeroglif bulunmuş ve bunun da heykeli yapanın imzası olarak değerlendirilmiştir.
İvriz Hitit Heykeli gibi bu rölyefe yakın alanda başka anıtlara ait olduğu düşünülen üç yazıt daha bulunmuştur. Araştırmalara göre daha pek çok rölyef ve yazıt olduğu düşünülmekte ancak bazılarının defineciler tarafından parçalandığı sanılmaktadır.
