ZELVE AÇIK HAVA MÜZESİ
Zelve Vadisi Ürgüp’te yer alan konaklama yerimize 7km gibi kısa bir mesafede. Zelve Açık Hava Müzesi ilk girdiğimiz andan itibaren bizi çok etkiliyor. Kapadokya eşsiz bir doğal güzelliğe sahip. Müze kartları ile ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
Açılış saatleri
Nisan-Ekim Yaz Açılış Saati | Nisan-Ekim Yaz Kapanış Saati | Kasım-Mart Kış Açılış Saati | Kasım-Mart Kış Kapanış Saati | Tatil Günü |
08:00 | 19:00 | 08:00 | 17:00 | Yok |
Gişe müzenin kapanma saatinden yarım veya bir saat önce kapanıyor.
Zelve Toprak erezyonu ve toprak rengi açısından diğer bölgelerden biraz daha farklı gibi. Aynı zamanda insan yerleşimi ve oluşturulmuş iç bölümler açısından da çok güzel ve büyük bir vadi.
Zelvede insanoğlu yaşamının ne zaman başladığı konusunda çok fazla detay bulamamışlar ancak araştırmalar sürüyor. Hristiyanlık için bir dönem çok fazla önem taşımış burası. Yapılmış manastırlar burada bir dönem yoğun bir din adamı yetiştirme yerleri olduğunu gösteriyor. Yerleşimlerde manastır bolluğunun yanı sıra şaraphanelerde yer alıyor. Osmanlı ve İslam dininin bölgeye geldiği dönemlerde çok büyük olmasa da bir cami yapılmış. İç bölümlerde geçitler ve oyuklar gerçekten görülmeye değer. İnsanoğlunun nerelerde yaşadığı ve neler yaptığı sorusu geliyor insanın aklına.
Zelve’de Eski Yaşamlar
Ayrıca burası fena halde Japon kaynıyor. Sürekli fotoğraf çeken ve yanındakine anlatan küçük bir japon ordusu dolaşıyor Zelve vadisinde. Zelve gerçekten kalabalık, belkide tatil günü olmasının verdiği bir yoğunlukta olabilir.
Hemen önümüzde Türk turist grubu var ve başlarında rehberleri. Vadinin her iki tarafını gören bir noktada Zelve hakkında bilgiler veriyor. Hemen rehbere yaklaşıp biz de dinliyoruz bir bilenden Zelve’yi. Toplam üç vadinin Zelve olarak adlandırılmış burada ve bu bölgeye Aktepe deniyor. Aktepe denmesinin nedeni üstten bakıldığında tepelerin beyaz bir örtüye sahip olmasıymış.
Mağara ve Geçitler
Zelve Vadisi genelinde Sivri uçlu geniş gövdeli bir Peri Bacası yapısı ve diğer tüm bölgelerden daha yoğun bir peri bacası bolluğuna sahip. 8. yy da başlayan Hristiyan din adamlarının bu bölgede bir üs kurduklarını ve neredeyse Selçuklu dönemine kadar Hristiyanlığın artarak bu bölgede devam etmiş. Direkli kilise, Balıklı kilise, Üzümlü kilise, Geyikli kilise vadinin çeşitli yerlerinde farklı zamanlarda yapılmış. Rehber Zelve içinde Kiliselerin yanı sıra cami ve güvercinliklerden söz ediyor son olarak. Zelve Açık Hava Müzesi gezmesi oldukça güzel bir müze. Anadolu’nun bu güzel köşesini görmek oldukça keyifli bizim için.
GEÇMİŞ DÖNEMLER
Zelve Vadisi pembe beyaz dokusu ile günümüzde bizleri büyülüyor. Geçmiş dönemlerde de insanoğlunu oldukça etkilemiş olmalı ki burada önemli devletler tarih boyunca yerlerini almışlar. Hititler M.Ö. 1750-1200, Persler M.Ö. 600-330, Roma M.Ö. 17 M.s. 400, Bizans 390-1071 ve Selçuklular 1071-1299 yılları arasında hüküm sürmüşler bu topraklarda. Her biri izlerini bırakıp ardıllarına terk etmişler buraları. Zelve eski yaşamın izlerini bugüne ve yarına taşımaya devam edecek elbette.
Zelve’de yaşam 1952 yılına kadar devam etmiş. Günümüzde ülkemizin en değerli müzelerinden biri halinde. Yerli yabancı turist akını yaşanan bu kıymetli varlık ülkeye önemli katkı sağlıyor. Aslında Anadolu’nun tamamı tarihin kendisi . Bu toprakların önemini yeterli derecede fark etmeliyiz belkide. Bu tarihi ve coğrafi birikime sahip çıkmak ve gelecek nesillere miras bırakmak umudu ile Paşabağları’na doğru devam ediyoruz.
Zelve Vadisi haritada üstten görünüm için tıklayınız!