SAFRANBOLU EVLERİ
Kent merkezinden epeyce uzaklaştık, Kastamonu yönünde giderken sol tarafa ayrılan yoldan girdiğim Safranbolu Yörük Köyü yolu daha girişten Eski ve görkemli evleri ile Safranbolu havasını bize daha iyi hissettiriyor. Sokaklarında sakince gezerken buradaki eski günleri gözümde canlandırmaya çalışıyorum. Eski evlerin bazılarında restorasyon çalışmaları var. Bir çok ev müze pansiyon olanağı sağlamak için şimdiden harekete geçmiş Yörük köyünde. Köy meydanında kahve çay ve gözleme bulacağınız Yörük kafede oturup bir şeyler atıştırdıktan sonra buradaki bir kaç evi geziyoruz.
Bu köyde beni asıl cezbeden restorasyon görmüş olanlardan ziyade, her şeyi ile eski kalmış o evler. Yaşanmışlıklarla dolu olan eskinin tasarımını ve malzemesini kaybetmemiş olanlar. Tıpkı eskiden okuyup keyif aldığın bir kitabı yeniden okumak veya eski bir şarkıyı yeniden dinlemek gibi.












La Diva Turca ünvanı ile anılan Devlet Sanatçısı Leyla Gencer’in doğduğu ev de bugün orjinal hali ile köyün girişinde görebilirsiniz. Bu konuda hazırlanmış bir youtube belgesel linkini isteyenler için bırakıyorum. Dileyenler için yazının en altına videoyu ekleyeceğim.

Safranbolu‘ya geldiyseniz 1 tam günü de Yörük köyüne ayırmak gerekir. Sabah gelip kahvaltısını yapıp çayını yudumlarken köyün o doğallık dolu kokusunu içinize çekin. Kerpiç, tuğla ve ahşapla resmedilmiş güzel evlerini sokak sokak bahçe bahçe dolaşın tadını çıkarın. Bir Safranbolu’da bu köyün evlerinde duvarlarında bahçelerinde yaşıyor. Mimari, işçilik, ergonomi ve ekonomi özetle evler için her ayrıntı özenle düşünülmüş. Şimdi böylesine köşkten farksız evlerin olduğu bir Anadolu köyünden dünyaca ünlü bir divanın çıkması pek de şaşırtıcı olmasa gerek.
Leyla Gencer La Diva Turca kimdir?