Collesium Roma Gezisi, Vittorio Emanuel Abidesinden çıktıktan sonra, kalabalığı takip ederek sıradaki noktamız olan Kolezyum’a gidiyoruz. Roma İmparatorluğu bir dönem dünyanın 3 kıtasında söz sahibi olmaya başladığında artık başkentleri için zenginlik ve gösteriş için yapılacak çok fazla imkana da sahip olmuşlardı. M.S. 72 ‘de Vespasianus tarafından yapımı başlatılan ve meşhur Titus olarak bildiğimiz Romalı Generalin imparator olduğu dönemde Gladyatör dövüşleri için kullandığı bir arena burası. Dünyanın en büyük Amfi tiyatrosu olarak biliniyor. Roma’nın bilinen en büyük simgesi. Yapıldığı dönemde dünyayı dolaşan gezginlerin görmeden ölmemek için mutlaka geldikleri meşhur Collessium. Roma adeta bir açık hava müzesi ve turist yağmuruna tutulmuş gibi. Yıllık 30 milyon gibi muazzam bir turist akını ile İtalya ekonomisinin gözbebeği. Elbette Collessium bir dönemin 7 harikasında gösterilen ve hala ayakta olan önemli bir eser.
TARİHÇE
Asıl Adı Flavianus Amfiteatro olarak bilinen bu yerin Collesium (Kolezyum) olarak bilinmesinin nedeni şu anda olmayan ancak geçmişte burada yer alan ve Bronz olduğu söylenen bir heykel. Statua Colossale di Neron olarak bilinen bu heykel ”Devasa Neron heykeli” anlamına geliyordu. Roma’nın meşhur yangını M.S. 19 Temmuz 64 yılında meydana gelmişti. Şehir efsanesi haline gelen ve Neron’un deli olduğu, Kent yanarken Lir çaldığı yönündeki anlatımlar bazı tarihçilere göre tamamen çamur atmadır. Yani Roma yanarken Neron ne saçını taramış ne de Lir çalmıştır diyen pek çok tarihçi vardır.
İMPARATOR NERON
Neron’un hakkında bu söylentilerin bağnaz Hristiyanlar tarafından atıldığı düşünülmüştür. Çünkü yangından sonra kundaklama işinin Hristiyan bir grup tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Pagan olduğu bilinen Neron’un bu kundakçıları köpeklere attırdığı söylenmektedir. Pagan Hristiyan çekişmeleri zamanla ”Tanrının İsteği” naraları atan ve Hristiyanlığı kendi istedikleri yöne çeken insanlarla dolmasına neden olduğu karışık dönemlerdir. Bunlardan biri de büyük yangından sonra yanan bölgede Domus Aurea adında bir saray yaptırdığı ve hemen yanına Bronz’dan yapılmış devasa 37 metre yükseklikte bir heykel yaptırdığı dır. Neron böylece Yangından zarar görenlerin anısına devasa bir anıt ve bağışta bulunmuştur. İşte Büyük Roma Yangını ile Collessium arasındaki bağ burada kurulmaktadır. Devasa Neron Heykeli bu dönemde yapılmış ve sonraki dönemlerde Flavianus Amfiteatro önüne koyulmuş böylece Colossus Neronis heykeli ile adlandırılması bu şekilde olmuştur. Collesiuma ismini veren heykelin eritildiği söylenmektedir.