KAŞ REHBERİ
Kaş Gezilecek Yerler arasında güney sahillerimizdeki en güzel yerlerden biridir. Belkide yeşil ve maviyi bir arada bıraktığımız, son cennet bölgesinin başlangıcında yer alan Kaş, Batı Akdeniz’in incisi konumunda. Hızlı ve çarpık yapılaşmaya son kurbanımız olmaya aday bu belde henüz şirin ve kent havasından uzakta bir tatil beldesi olma özelliğini kaybetmiş değil elbette.

KAŞ
Bu küçük kasaba Likya bölgesinde önemli bir liman beldesiydi. Kent merkezi Phellos kentin daha yukarısında dağlık bölgenin başlangıcında yer alıyordu. Liman ise Antiphellos olarak bilinmekteydi. Zaman içinde bu rakım farkı ve limanın daha işlek kullanımı kent merkezinin yer değiştirmesine ve Phellos‘un zamanla unutulmasına neden oldu. Antiphellos tiyatro ve kaya mezarları ile günümüzde sokak aralarında bile eski dönemlerini hatırlatmaya devam ediyor.

ULAŞIM
Kaş Gezilecek Yerler listeniz hazırsa artık yola çıkabilirsiniz. Eğer kendi imkanlarınız ile ulaşmak isterseniz Fethiye-Kaş yolu olan D-400 yolunda 105 km’lik bir mesafe sonunda Kaş’a ulaşabilirsiniz. Antalya yönünden gelenler için Kemer sahil yolundan (D400 Karayolu) Kaş’a ulaşabilirsiniz.
OTOBÜS-MİNİBÜS: Kaş’a Muğla Fethiye yönünden ulaşmak için Fethiye terminalinden kalkan araçları kullanmanız yeterli. Antalya Otogarından Kemer yönünde gelen araçlarla Kaş’a ulaşmak mümkün.
UÇAK + AKTARMA: Dalaman Hava limanından 145 km’lik bir yolculuk ile Kaş’a ulaşabilirsiniz. Araç kiralamak veya karşılama yapmak isteyenlerin yüksek ücretlerle karşılaşmamak için önceden ayarlama yapmaları avantajlarına olacaktır.
Ankara yönünden gelenler için Isparta veya Burdur yönünden gelişler için D 330 karayolu ile çok hızlı ve harika bir manzara eşliğinde Kaş’a ulaşabilirsiniz.



ANTİPHELLOS ÖREN YERİ
Kaş Gezilecek Yerler arasında en önemli olanlar Antik dönemden günümüze ulaşanlar elbette. Antiphellos kurulduğu ilk çağdan bu yana her zaman bilinen ve yaşamın devam ettiği bir kent olmuştur. Çok yakın döneme kadar Andifli olarak Türkçeleşmiş isim yerli halkta halen kullanıldığını zaman zaman görebilirsiniz. Kaş veya eski dilde Antiphellos batıya doğru uzanan bir yarımadanın boyun kısmında yer almakta. Kıyı ile bu boyun arasında harika bir koy/körfez meydana gelmiştir.
Phellos mu Vehinda mı ?
Phellos ve Antiphellos Yunanca isme sahip birkaç Likya şehrinden biri. Phellos Yunanca ‘Taşlık Ülke’ anlamına geliyor. Plinus’a göre bu yerleşimin adı Habesos‘tur. Diğer rastlanan bir kullanımda Likya tiranları dönemlerinde Vehinda ismine de rastlanılmıştır. Bu durumda Phellos kullanımı daha geç bir dönemde kullanılmaya başlanmış olduğu ortaya çıkar. M.Ö. 4 yy’a kadar liman yukarı kent Phellos kadar önemli bir yer değildi ve buradaki yerleşim izleri bu tarih öncesinde pek azdır. Böylece Phellos‘un Likya dilinde Vehinda olduğu ve Ona ait olan liman Antiphellos‘un Likya dilinde Habesos olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
HELLENİSTİK DÖNEM
Bu dönemde ticari limanın gölgesinde kalan yukarı kent önemini yitirmeye başlamış Roma döneminde ise tüm önemi Liman yani Antiphellos kazanmıştır. İşte bugün Kaş dediğimiz kasabanın tarihsel süreçteki oluşumu ve gelişimi bu süreçte şekillenmiştir. Sünger ve Kereste ticareti dönemin en önemli ihraç ürünleri idi. Saldırıya açık konumuna karşın çok fazla sur içermeyen kentte yapılan yegane sur Hellenistik döneme aittir. Limanın batısında kalan tapınaktan geriye 5 sıra düzgün kesme taş kalmıştır. Tapınak pek sağlam olmadığı için çok fazla veriye ulaşılamamıştır Tiyatro nispeten ayaktadır ve bütünlüğü konusunda halen fikir vermektedir.
Tiyatro
Tiyatro sahne yapısına sahip olmadığı için Letoon tiyatrosuna benzerdir. Kent içinde kalan veya yok olan yüzlerce mezardan en dikkat çekici olanlardan biri de Dor tipindeki mezardır. Doğal kaya oyularak 5 metre yüksekliğinde ve genişliğinde, üst kısmında yer alan tahribat dışında ayaktadır. Bugün kaçı gün yüzünde olduğu tam olarak belli olmasa da 1842 yılında Spratt burada 100’den fazla mezar saymıştır. Bu mezar ve kapakları tekrar ortaya çıkarmak için Kaş’da yer alan evlerin çoğunun yıkılması gerekir, çünkü bir çoğu yapı taşı olarak kullanılmıştır.
PHELLOS ÖREN YERİ
Kentin yukarısında kalan eski yerleşim yeri Phellos Çukurbağ yönünde devam edildiğinde karşınıza çıkar. Kaş – Kale yoluna çıktığınızda 5. km de yer alan sola ayrımı takip etmelisiniz. Çukurbağ’a Avullu Ovası‘ndan yan yol ile ulaşılır. Kent tepenin zirvesinde uzun ince bir alana yayılmış durumdadır. Ancak kentten geriye ne kaldığı gerçek bir araştırma konusudur. Üstte Likya dilindeki adı Vehinda olarak adı belirtilen eski kentin bulunduğu yerin ismi Felen dağıdır. Benzerlik ismin doğruluğunu niteler biçimdedir. Surlardan kalma yıkıntılar kente girişte sizi karşılar. Çıkış sırasında yan yana lahitler dikkat çekicidir. 5. Lahit çok fazla hasar görmüştür. Antik kalıntılar genellikle mezarlar olup oldukça zarif işçilikler . Batı uca doğru ev tipindeki mezarın üç tarafında sedirler yer alır. diğer yüzü oyulmuştur. Boğa rölyefi taşıyan duvar döneme ait işçilik hakkında ayrıntılı izler taşımakta.
Lahitler
Güneyde yer alan gösterişli lahit oldukça dikkat çekicidir. Üç yönde kabartmaları olan lahitin bir yüzünde Elinde kadehle sedirde uzanmış bir adam ile iki yanında ayakta duran birer figüre rastlanır. Adamın önünde bir masa ve sedirin altında sülüne benzeyen iki kuş vardır. Kısa olan yüzeyde ise tahribata uğrayan bir figür ve üstte kapağın üzerinde ayrılmış iki panel içinde Grifon betimlemesi yer almaktadır. kısa olan diğer yüzde ise kollarını iki yana açmış bir adam ve ona miğfer uzatan bir figürde hemen solunda yer almaktadır. Muhtemel mezarda yatan kişiye ait olan ve dönemle ilgili önemli detaylar sunan mezarın kırılan bölümü hikayenin tamamını çözmek için kilit bir önem taşıyor olabilir.
Bölgedeki eski yaşamın anlaşılması için burada Arkeolojik bir kazı başlatılması gelecek dönemlerdeki kayıpların az olması adına önemlidir.
ISINDA
Belenli köyünün 3 km güneyindeki tepede yer alan Antik kent hakkında çok detaylı bilgiler bulunmuyor. Tepeye yakın bir noktada Likya yazıtlı iki mezar ve stoa benzeri yapı göze çarpıyor.
PLAJLAR
Kaş ta gezilecek yerler arasında dünyaca meşhur plajları da yer alır.
Akçagerme, Büyükçakıl, Küçükçakıl, Bayındırliman, İnceboğaz ve Limanağzı.
KAPUTAŞ PLAJI
Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en güzel plajlarından biri olan Kaputaş Plajı, Kaputaş Kanyonunun Akdeniz’e açıldığı noktada yer alıyor. Güzelliği ile sizi kendine çeken plaj için en az bir gün ayırmak size iyi gelecektir. Kaş Gezilecek Yerler içinde sizi en çok etkileyecek yerlerden biri de Kaputaş Plajıdır.



SU ALTI
70’den fazla dalış noktası olan Kaş Su altı dalış için için en çok tercih edilen yerlerden. 2006 yılında kurulan sualtı arkeoloji parkı mevcut.

AKTİVİTELER
Kaş’a geldiğinizde gecesi gündüzü her anınızı değerlendirebileceğiniz pek çok aktivite bulmanız mümkün.
KIBRIS KANYONU
Kaş çevresinde en fazla rağbet gören kanyon geçişlerinden biri de Kıbrıs Kanyonu geçişi. 10 metreye varan şelalelerden atlayışlar oldukça adrenalin yüklü.
KIYI TRAVERSİ
Deniz seviyesinden başlayarak yapılan etkinlik, Yürüme, tırmanma ve yüzmeyi bir arada sunan bu aktivite 3 km mesafeli kayalık ve sarp kıyı şeridini molalarla birlikte 4 saat gibi bir sürede tamamlıyorsunuz. Çakıl Plajı’nın başlangıç olduğu rota Limanağzı Koyu’nda bitiyor.
TREKKİNG
Likya yolu rotaları özellikle ilkbahar sonlarında ve sonbaharın başlangıcında yürüyüşçülerin tercih ettiği aktiviteler arasında.
DENİZ KANOSU
Kekova bölgesinde 5 ayrı antik yerleşim noktasını görmenizi de sağlayan turlara giderek artan bir rağbet var.
KONAKLAMA
Kaş’ta en önemli maliyetlerden biri de konaklama. Giderek artan rağbet fiyatları da yukarı çekiyor. Villa kiralamanın revaçta olduğu Kaş’ta Otel, Pansiyon, Kiralık Daire ve Villalar ihtiyacı karşılayacak nitelikte.

YEMEK
Her bütçeye uygun olabilecek alternatifleri içeren Türk Mutfağı, Akdeniz Mutfağı ve Kaş’ın kendine has yemeklerini bulabileceğiniz onlarca alternatif mevcut. Balık için tatilde güzel bir balık diyeceğiniz pek çok adres bulmak da mümkün Kaş restaurantlarında. Alkol içeren ve içermeyen pek çok restaurantın her biri ayrı lezzet sunuyor. Bütçeniz ölçüsünde Kaş’ta zengin bir çeşitlilik mevcut. Kaş gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil elbette.


Kaş – Kalkan – Kaputaş için Google earth görünümü için tıklayın!