Balkanlarda Gezilecek Yerler, Üsküp ve Priştine Etabı
Balkanları gezme fikri uzun zamandır aklımızda olmasına rağmen sürekli olarak da erteliyorduk. Aslında gezilecek alan çok büyük olduğu içindi bu erteleme. İşe uzun soluklu bir ara verebileceğimiz ilk fırsatı değerlendirdik. Böylece arife günü İstanbul – Üsküp uçuşunda yer alarak gezimiz başlamış oldu. Uçuş 1 saat 20 dakika civarında sürdü.
NASIL GEZDİK ?
Balkanlar gezimiz için Europcar dizel araç kiraladık. Böylece güzel gördüğümüz bir yerde istediğimiz gibi durup mola vermek mümkün olacaktı. İlk iş havaalanından kiraladığımız aracı teslim almak oldu.
ÜSKÜP GEZİLECEK YERLERİ
Üsküp’te ilk gün meydana yakın bir kafede bir şeyler atıştırdık ve kahve içtik. Meydanın ortasında ünlü Makedon komutan İskender’in heykeli bulunuyor. Üsküp oldukça güzel bir kent merkezine sahip. Vardar nehrinin iki yakasına kurulmuş. Makedon Kralı Philip’in oğlu Büyük İskender’in doğduğu topraklar. İskender buraları pek sevmemiş olsa gerek burdan ayrılınca bir daha geri dönmemiş.
Merkezde büyük bir Roma Kapısı (Triumphal Gate) var. Meydanda ise İskender için heybetli bir heykel yapılmış. Heykelin tam karşısında Vardar üzerine kurulmuş Osmanlı mimarili Taş Köprü yeralıyor.
TAŞ KÖPRÜ – ÜSKÜP
Taş köprü 1469 tarihli ve Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış. 220 metre uzunluk ve 6 metre genişliğe sahip. Köprünün hemen karşısında sağda Davut Paşa Hamamı (1472) yer alıyor. Hamamdan sonra eski çarşıdan geçerek eski Osmanlı Hükümet Konağının önünden Mustafa Paşa Camiine geliyoruz. Burada yaşayan Müslüman kesimin en çok rağbet ettiği cami Mustafa Paşa Camisi. Caminin hemen yukarısından devam eden yol bugün müze halinde olan ve restore edilen Kaleye gidiyor. Roma dönemine uzanan tarihi kale Dardania bölgesi olarak bir dönem Roma ‘nın bir eyaleti idi. 12. yy’da Sırp akınları ile Sırp kontrolüne geçen bölgede 1392 yılında ise Osmanlı dönemi başlıyor.
NEREDE KONAKLADIK
Balkan gezimizin planında Üsküp başlangıç ve bitiş noktamız. Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ ve Arnavutluk sıra ile geçeceğimiz ülkeler. Üsküp’te Anya konuk evinde bir konaklama ayarladık. Oldukça ekonomik bir fiyatla kahvaltı dahil bir konsepti var. Bize ayrılan Konuk Evi kent merkezinde. Hatta İskender Heykeli pencereden görünüyor. Bu konuk evinin diğer bir avantajı siteye ait otoparkın olması.
Makdeonya’nın nüfusu 2 milyonun biraz üzerinde. Nüfusun yüzde 65’i Makedon. Nüfus içinde belirgin olanlar Türk, Arnavut ve Kosovalı. Ülke dağlık olduğundan nehir ve göller açısından zengin. Prespa ve Ohri gölü Makedonya’nın ziyaret noktaları aynı zamanda.
Manastır Askeri İdadisi Yunanistan’ın kuzeyine yakın noktadaki Manastır kentinde. Atatürk’ün eğitim aldığı bu yeri ve bölgeyi görmek isteyenler için Üsküp’ten epeyce uzak. Ohrid gölüne ise yakın bir noktada. Osmanlı izlerini oldukça fazla görebileceğiniz bir kent. Bir zamanlar müslüman yoğun kentler olan Ohri, Struga ve Manastır. Tito’nun rejimi döneminde oldukça nüfus kaybetmiş durumda. Günümüzde buradaki Müslüman ve Türklerin sayısı her geçen gün azalıyor.
YEMEKLER
Üsküp Gezisi sırasında Makedon lezzetlerini tatmak için pek çok alternatif mevcut. Üsküp’te Türk mutfağı da oldukça yaygın. Kebaplar ve vegata adı verilen baharatlı sebze yemekleri tercih edilecek lezzetleri. Ayrıca Amerikan Almaco adında tatlı da oldukça güzel. Ohri’de ise balık ön planda. Bastrımka ve belçiva buradaki balık yemeklerinden bazıları.
Üsküp’te Tadına Bakılması Gereken 5 Lezzet
- Üsküp köftesi, Üsküp‘teki Eski Türk Çarşısı’nın küçük köfte dükkanları ile lezzeti ülke sınırlarını aşan bir lezzet.
- 2. Güveçte Kuru Fasulye.
- 3. Trileçe.
- Elbasan Tava.
- Kaymaçina
Kale’den Üsküp kent görünümü
Surlara giden yol.
Üsküp (Skopje) haritasını görmek için tıklayın!
Kosova Gezisi
Üsküp’ten çıktığımız günübirlik ülke gezimiz Avrupa’nın son bağımsızlığa kavuşan ülkesi Kosova. Kosova’da pek çok kişi Türkçe biliyor. Öyle ki Türkçe konuşmamıza kulak kesilen pek çok kişi bizimle konuşup hoşgeldiniz dediler.
Sokaklarında gezerken 80’li yılların Türkiye’sinde bir mahallede gezer gibi hissettik kendimizi. Ancak ne var ki biraz sohbetten sonra laf illaki soykırıma geliyor. Maalesef 1999 yılına kadar katliam ve baskılar bu bölgede devam etti. Sıcak kanlı insanları ve güzel yemekleri ile oldukça sevdik Kosova’yı. İki milyonu aşan nüfusu, dağlık müthiş coğrafyası ve hamamları ile Balkan gezisinde mutlaka uğranması gereken bir yer.
PRİŞTİNE
Kosova Cumhuriyetinin başkenti Priştine en büyük, en kalabalık ve en gelişmiş kenti. Golyak dağlarının eteklerine yakın noktadaki kent Kosova Ovasının bir parçası halinde. Osmanlı padişahı 1. Murad bir sırp askeri tarafından burada şehit edilmiştir. 200 bin nüfuslu kent ülkenin en hareketli kenti. Clinton caddesi Priştinenin can damarı gibi. Yaşar Paşa ve Fatih camileri tarihi yapılar arasında. Brezovica Kayak merkezi kente yakın ve oldukça bilinen bir kayak merkezi. Türklerin kış aylarında tercih etmeye ve turistik olarak geldikleri bir kayak merkezi.
PRİZREN
Kosova’da yaşam ve ulaşım oldukça kolay 1 saat içinde ülkenin diğer ucundaki bir kente gitmek mümkün. Priştine’den sonra Prizren’i de görüp öyle dönmek istiyoruz. Bistriça ırmağı kenarına kurulu kent adeta eski bir Osmanlı köyü gibi. Türkçe’nin yoğun olarak kullanıldığı bu kentte Camisinden lokantasına kadar her şey Türk mimarisi ve ruhu kokuyor. Mutfakları da bizim lezzetimize yakın tadlar ve tarifler içeriyor. Kosova’nın bağımsız olmasından sonra burada kalabalıklaşmaya çalışan Sırpların terk ettiklerini veya kalanların burada uyum içinde yaşayanların olduğundan bahsediyorlar. Irmağın her iki yakası kafeler restaurantlar ve çay bahçeleri ile sarılmış durumda. Köfte porsiyonları ve yemekler bol kepçe ve oldukça da ekonomik. Bir mi bir buçuk mu gibi bir soru yok burada, kebap dediniz mi 2 porsiyon büyüklüğü otomatik geliyor.
Sinan Paşa camii ve Kale buradaki en önemli gezi noktaları, ayrıca Şadırvan meydanında akşamüstü o curcunaya tanıklık etmek de oldukça hoştu. Burada Türk olmak oldukça iyi bir şey. Gördüğümüz ilgi ve alaka memnun edici. Özellikle Türkçe bilen küçük yaştaki Kosovalı çocukların gelip ”bende Türkçe biliyorum” derken ki gururları oldukça hoş.
Balkanlar Turunda en kısa süreli gezimiz olan Kosova turundan sonraki durağımız ise gezimizin kalbi niteliğinde Bosna Hersek etabı.
Saraybosna Gezisi için Tıklayın!