Teos Antik Kenti Sığacık
İzmir Seferhisar yolu ile ulaşabileceğiniz Teos Antik Kenti Sığacık beldesinde yer alır. Kavşaktan 9 km içeride yer alıyor. Ege denizinin sularının girdiği derin körfez kasabası , orta çağda inşa edilmiş Sığacık kalesi ile iç içe.
Evliya Çelebi‘nin satırları arasında yer alan Kale Osmanlı döneminde onarım da görmüş. Kale’nin en önemli özelliği bugün yıkıntı halindeki Teos Antik kentinden getirilen taşlarla imar edilmiş. Kalenin hemen doğusunda yer alan antik Roma dönemine ait bir liman bugün sular altındadır ve onun da pek çok yapı taşı Antik kentten alınmıştır.
TEOS
Teos Antik Kenti Sığacık merkeze 2 km mesafede. tabelaları takip ettiğinizde bir kaç dakika içinde ulaşabilirsiniz. Minyas kökenli Athamas tarafından kolonize edildiği tahmin edilen ve sonrasında Kodros oğulları tarafından bir iyon kolu ile bu koloninin birleşmesi Teos’un başlangıcı olarak sayılabilir. Teos’un aldığı iyon göçü oldukça fazlaydı ve burada kurdukları antik kent bugün harap halde olsa da oldukça geniş bir sahada varlık gösterir. Etraftaki pek çok köy evinde dahi Teos yapı taşlarını gözlemlemek mümkündür.
Teos oldukça büyük bir kentti ve Phokaia ve Ephesos’a bile göç verecek nüfusa sahiptiler. Thales’in önerisi ile İyonya’nın birlik merkezi haline getirilme çabası Ege’deki merkezi konumudur. Bergama ve Milet arasında adeta bir orta nokta olması buradaki yerleşimin artışında önemli bir rol oynamıştır. Ancak ne var ki Anadolu’nun persler tarafından işgali pek çok kent gibi Teos’u da etkilemiştir. Harpagos‘un Phokaia işgalinden hemen sonra M.Ö. 5. yy’da kenti toprak yığma yöntemi ile ele geçirmiştir. Kalabalık Pers baskınından sonra kent ilk harabiyetini almış güzel günleri geride bırakmıştır. Teos’dan sağ olarak kurtulanlar Trakya bölgesinde Abdera adında bir kent kurmuşlardır. Perslerden sonra tekrar yaşamın başladığı kent M.Ö. 3yy’da Dionysos oyuncuları ile ün kazanmıştır. Hellenistik dönemden ve Roma’nın gücünden nasibini alan kentte oyuncuların Kleoparta ve Marcus Antonius‘un eğlencesine katılmak için Priene Antik kentine gittikleri bilinmektedir.
Teos Antik Kenti Sığacık , Roma döneminde gelişimine devam etmiş Hadrianus döneminde de çeşitli imar başlangıçları görmüştür.
Dionysos Tapınağı
M.Ö. 2. yy’da inşa edilen yapı Agustus çağında onarım görmüştür. Kısa yönde 6 ve uzun kısmında 11 sütunlu İyon düzeninde bir yapıdır. Merdivenli yapı bugünkü podyum esasına başlangıç niteliktedir. Kaidelerdeki mimari Attika-İyon tarzındadır ve Hermogenes imzası taşır. Friz kabartmalarının örnekleri İzmir Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
Tiyatro yenilenmesi Roma dönemine aittir ve alt geçitleri tonozlu , sahnesi ise sütunlu biçimdedir. Kentin eski akropolisine yaslanan yapının basamakları söküler ortaçağ kalesi için Sığacık’a taşınmıştır.
Odeion portakal bahçeleri arasında kalan yapının sağlam olduğu ancak günümüzde harap edilmeye devam ettiğini gözleyebilirsiniz.
Liman kalıntıları iyi durumda ve Hellenistik döneme ait izler taşır.