TROYA (HİSARLIK)
Truva Antik Kenti, İzmirli Ozan Homeros’un İlyada ve Odysseia adlı destanlarının anayurdu olan ve Truva Savaşının gerçekleştiği Kral Priam’ın muhteşem kenti.
Yakın bir tarihe kadar sadece Homeros’un hayal ürünü olduğu düşünülen Truva; Schliemann adında kendini Truva’yı ve Kral Priam’ın hazinelerini bulmaya adamış Alman bir Hazine avcısının keşfetmesi ile ortaya çıktı. Elbette ilk işi hazineyi bulmak olduğu için bilinçsiz biçimde tarihi yapılaşmayı harap eden Heinrich Schliemann Priam’ın saklı hazinelerini de alarak tarihimizin önemli bir parçasına zarar verdi.
Bize Fransızca’dan gelen Truva kelimesi Yunanca’da Troia’dır. Ancak bölgenin de adı olan Anadolu kullanımı Troas olması muhtemel. Bizim tarihçi ve arkeologların gerçek ismi bulmaları gerek. Bir çok isim için Hitit yazıtları kurtarıcı olabiliyor. Ancak Truva’nın gerçek adı konusunda henüz bir çalışma yok.
Tevfikiye köyü yakınında bulunan kent Hisarlık denilen bölgede yer alıyor. Genel olarak düz bir arazi yapısı olan bölgede Kentin doğal olarak mı yoksa bilinçli bir biçimde mi üzerinin kapandığı tam olarak netleşmiş değil.
ULAŞIM
Çanakkale-İzmir karayolunun 30. kilometresinden batıya ayrılan 4km’lik bir yol izlenerek ulaşılır.
TARİHİ
Truva Antik Kenti kuruluş tarihi için tahminler M.Ö. 3000 civarını gösteriyor. Boğaza egemen bir konumda kurulan kent Batı Anadolu ve Ege denizinde hakimiyeti sağlayacak bir konumda seçilmiş görünüyor. Karamenderes ovasının neredeyse ortasına denk gelen konumuna bakıldığında Ege’den veya Boğaz’dan gelebilecek saldırılara karşı zaman kazandırabilecek bir mesafeye sahip. Baltık kehribarı, Kıbrıs bakırı, Afganistan kökenli Laciverttaş (lapislazuli) gibi tarih öncesi nesnelerin burada olmasına bakarak işlek bir ticari yol üzerinde hareketli bir ticarete sahne olduğunu tahmin etmek mümkün. Hisarlık Höyüğünde 9 farklı zaman ait katman incelenmiş. 1870 yılında yapılan ilk kazı, hazine avcısı Schliemann’ın II. Troya evresine ait kapı ve rampanın yanındaki çukurdan Priam’a ait hazineleri çıkarıp ülkeden kaçırması ile başlamış. Bu hazineler Rusya’da Puşkin müzesinde yer almaktadır. Profesyonel kazılar ise Wilhelm Dörpfeld tarafından yürütülmüştür. Ancak onun yaptığı da kazıp harap etmenin ötesine geçmemiştir. Günümüzde kazılara Tübingen Üniversitesi kazılara devam etmektedir. On binlerce medeniyetin doğup battığı bu topraklarda Arkeolog ordumuzun olması gerekirken. Neredeyse tüm kazıları yurt dışından birilerinin yapması ve eserlerin çoğunun yurtdışında sergilenmesi ne acıdır.
TROYA I M.Ö. 3000-2500
TROYA II M.Ö. 2500-2300
TROYA III, IV, V M.Ö. 2300-1900
TROYA VI M.Ö. 1900-1300
TROYA VII M.Ö. 1300-1200
TROYA VIII M.Ö. 900-350
TROYA IX M.Ö. 350-400
Son yapı katında bir Athena tapınağı yer almaktadır. Güneyde küçük tiyatro, Boulevertion olarak izlenirken, kuzeyde büyük tiyatro yer alır. Zeus başı ise İstanbul Arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir.
TRUVA MÜZESİ
1996 yılında Tarihi-Milli Park ilan edilen Troia Bölgesi Dünya Mirası listesinde yer almıştır. Truva Müzesi için çalışma saatleri ve günleri aşağıda yer almaktadır.
Gişe Yaz Açılış Saati:08:30
Yaz Ziyaret Açılış Saati:08:30
Gişe Yaz Kapanış Saati:19:00
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:30
Gişe Kış Açılış Saati:08:30
Kış Ziyaret Açılış Saati:08:30
Gişe Kış Kapanış Saati:17:00
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:30
Tatil Günü: Yok
Müze ve Ören yerleri Bayramın 1. Günü öğlene kadar kapalıdır.
Truva Antik Kenti ve müzesi Çanakkale’de görmeniz gereken ören yerleri arasında. Kentin ilk çağdan başlayarak günümüze olan değişimini müze gezisi sırasında anlamak mümkün. Ne var ki pek çok yapı halen toprak altında. Tarlaların arasında kalmış bu eski izleri Truva Antik Kenti kazıları ile daha ortaya çıkarmak gerekli.